Blogginlägg -
Från spisen hemma till industriell produktion
För att vi ska nå våra ambitiösa hållbarhetsmål 2030 ska många delar falla på plats. Engagerade medarbetare och en innovationskultur är avgörande. Ett projekt i tyska Bramsche kring fossilfritt bindemedel är ett inspirerande föredöme.
Ibland lägger pusslet sig själv. Vi hade inte kunnat konstruera ett bättre case för att visa hur hållbarhet, innovationskultur, medarbetares engagemang och hur vi lever våra värderingar tillsammans kan uträtta storverk. Det handlar om hur Britta Hinnemann, processingenjör, och Maren Potthoff, laboratoriespecialist, vid konverteringsenheten i Bramsche i nordvästra Tyskland tog fram ett växtbaserat bindemedel till Dunicel®-sortimentets dukar och tabletter.
Började som en lek
Det hela började 2018 hemma i Brittas kök när hon gjorde lim tillsammans med sina barn. Hon fick idén att ett liknande lim skulle kunna användas för att ersätta fossilbaserade bindemedel i dukar. Och det skulle kunna hjälpa Bramsche att få tillbaka OK Compost-märkningen man blev av med 2015. ”Det var egentligen inte mitt projekt, men jag ville så gärna att vi skulle ha ett ’grönt’ Dunicel®”, säger hon. ”Så jag pratade med Maren om vi skulle kunna göra ett miljösmart bindemedel av socker och mjöl till våra produkter”. Det hade inte slagit henne innan, men Maren tänkte att, ”det här skulle kunna funka, det måste vi testa!”.
Provade olika växtbaserade lösningar
De inledde med småskaliga tester hemma, men snart kokade de enorma mängder lim som de tog med till jobbet. Det var uppenbart att de behövde öka kapaciteten. De pratade med sin chef och fick köpa in en kokare till Bramsches labb.
Mjöl och socker fungerade. Men de ville förenkla receptet och när de fick veta att stärkelse är mycket vanligt vid kartongtillverkning blev det en ny vända till livsmedelsaffären. ”Vi köpte ris, majs och potatis”, berättar Maren. ”Det var mycket testande innan vi bestämde oss för modifierad potatisstärkelse. Potatis innehåller dessutom naturliga fosfater som gör att limmet torkar snabbare”.
Startade topphemligt projekt
Efter att ha presenterat sina testresultat för företagsledningen fick de okej att starta ett topphemligt projekt (BRIMA) för att utveckla bindemedlet vidare. Det var så hemligt att det ofta uppstod knepiga situationer. ”När någon annan kom in i rummet var vi tvungna att byta samtalsämne. De måste ha undrat vad vi höll på med”, säger Maren.
Under 2020 investerade projektet i en ännu större kokare och i dagsläget planerar man att investera i ytterligare en kokare för den industriella produktionen. Britta förklarar: ”Det är viktigt att limmet produceras här i Bramsche. Det är en biologisk produkt som är svår att lagra och vi vill ha kontroll över ingredienserna. Och ja, receptet ska fortsätta att vara hemligt”.
Produkter lanserades i oktober
Det nya bindemedlet kommer att användas med tissue från koncernens pappersbruk Skåpafors och andra ingredienser för att tillverka det nya materialet Bio Dunicel®.
Visserligen pausades projektet periodvis under pandemin, men resultatet av Britta och Marens arbete – dukar av Bio Dunicel® – lanserades den 1 oktober 2021. ”Vi har verkligen sett fram emot att se det på marknaden. Det har varit ett fantastiskt spännande utvecklingsprojekt”, avslutar Britta.