Blogginlägg -
Så ser Duni Group på hållbarhet
Vi har en samhällsutveckling där alla måste agera. Inom Duni Group strävar vi efter att driva förändringar i vår bransch mot ökad hållbarhet och cirkulära modeller.
Det kan inte vara en överraskning för någon idag att kraven på hållbarhet ökar kraftigt i samhället. När World Economic Forum sammanfattade de globala riskerna 2021 blev ”misslyckade klimatåtgärder” den största risken i fråga om potentiella effekter och sannolikhet. Men det är inte klimatförändringarna i sig som är den största risken – de är redan ett faktum. Det är i stället vårt kollektiva misslyckande att begränsa deras effekter.
Eftersom det är en utmaning för hela samhället måste alla agera: lagstiftare, konsumenter, den akademiska världen och självklart företag. Och vi får inte glömma bort andra viktiga aspekter, som cirkulär ekonomi, biologisk mångfald, resursanvändning eller motståndskraftiga samhällen. Det finns många andra områden som vi också måste ta hänsyn till när vi ska framtidssäkra vårt samhälle.
Intressenter med olika prioriteringar
Vi har arbetat strukturerat med hållbarhet i många år. Under 2021 gick vi igenom våra ambitioner och uppdaterade vår strategi fram till 2030. Vi började med att försöka förstå vilka förväntningar viktiga intressenter har på oss.
Det blev tydligt att förväntningarna varierar. Till exempel prioriterar lagstiftare lösningar för att återanvända produkter medan våra kunder prioriterar miljösmarta lösningar för livscykelns slutskede. Investerare, å sin sida, fokuserar på kommunikation och klimatförändringar.
En undersökning med omkring 125 av våra medarbetare visar hur vi ser på det internt. Resultaten sammanfattas i en materialitetsmatris, som även stämts av med externa nyckelintressenter.
Tre strategiska initiativ
Baserat på denna analys såg vi att de prioriterade områdena kunde sammanfattas i tre strategiska initiativ som hjälper oss att bli branschens hållbarhetsledare 2030:
- becoming circular at scale (cirkulär i stor skala)
- going net zero (nettonoll klimatutsläpp)
- living the change (leva som vi lär)
Den uppdaterade väsentlighetsanalysen visar att vi behöver finna lösningar på ”end-of-life”, fortsatt välja allt bättre material i produkterna, minska vår klimatpåverkan samt säkra tydlig och faktabaserad miljökommunikation. Allt detta ligger till grund för hållbarhetsinitiativen.
Vår väsentlighetsanalys är mer än ett reaktivt verktyg för hur vi ska hantera risker. Det är en proaktiv startpunkt för hur vi som bolag ska skapa värde i framtiden, med fokus på möjligheter snarare än hot. Här underlättar ett 2030-perspektiv, men det innebär också att olika frågors väsentlighet kommer att förändras över tid, vilket ska säkra vår fortsatta relevans.
Erik Lindroth
Hållbarhetsdirektör