Blogginlägg -
Samarbete en avgörande framgångsfaktor
I takt med att kunder och konsumenter får nya behov och ändrar sina beteenden måste vi hitta nya arbetssätt. Samarbeten internt och med företag som erbjuder nya lösningar blir avgörande.
Vår drivkraft, nya behov, nya lagar och regler, men även förändrade konsumentbeteenden driver utvecklingen mot miljöinriktade val och cirkulära modeller. Redan nu kommer nystartade företag med nya affärsmodeller och, ofta, digitala lösningar, som möjliggör en ökad cirkuläritet inom våra kundsegment.
Marknaden förändras snabbt och det är inte självklart att flergångsartiklar är bättre än engångsartiklar. Sannolikt kommer de att komplettera varandra när det gäller krav kring material och praktiska förutsättningar för att säkra cirkuläritet.
”Vi menar att det i framtiden inte handlar om antingen eller – utan både och”, säger Johan Mårtensson, Business Development & Innovation Manager. ”När målet är att leverera det mest miljösmarta systemet krävs det olika lösningar för olika situationer. Och då handlar det inte längre bara om produkten eller materialen. Det viktiga blir samverkan mellan produkt och system för att kunna leverera en helhetslösning som förenklar för slutkunden”.
I ökande grad måste leverantörer till HoReCa-segmentet skapa totalterbjudanden som höjer kundvärdet, från inköp till användande och slutligen, “end-of-life-lösningar”. Vi måste vara öppen för nya idéer.
Stor satsning på spetskompetens
För att bli branschens hållbarhetsledare, med miljösmarta produkter och tjänster som löser våra kunders behov, behöver vi skapa fler samarbeten med andra intressenter och driva mer “co-creation”. Därför satsar vi nu ännu mer på att bygga vår innovationskompetens. Inom ramen för detta ser vi tre fokusområden: ”in-house exploration hub”, ”new venture hub” och ”innovation readiness”.
”Vår interna ’exploration hub’ ska identifiera, testa och validera olika lösningar som ligger utanför kärnverksamheten, men fortfarande är riktade mot segmentet HoReCa+. Det kan exempelvis vara cirkulära affärsmodeller eller nya lösningar för hygienutmaningar”, förklarar Johan.
Tillsammans når vi våra mål
För att vi ska bli ett ledande och konkurrenskraftigt, cirkulärt hållbarhetsföretag 2030 kommer det att krävas nya partnerskap i värdekedjan. Vår ”new venture hub” skapar förutsättningar för samarbeten, strategiska allianser och investeringar i startup-företag med intressant teknologi och nya – ofta digitala – lösningar och affärsmodeller. Detta passar perfekt in i FN:s globala mål 17, ”Genomförande och globalt partnerskap”.
”Tanken är inte att innovationsavdelningen ska stå för alla idéer”, säger Johan. ”I stället ska vi utveckla kunskaper och färdigheter för att skapa en innovationskultur där det mesta händer ute i regionerna. Då sker mycket av utvecklingen närmre kunderna och med större insikter om lokala behov”.
Nya spännande samarbeten
Redan under 2021 initierade vi nya strategiska samarbeten som ska driva hållbar utveckling genom att samarbeta med tre spännande startup-företag. Vi ingick ett samarbetsavtal med svenska &Repeat, som har en digital plattform för cirkulära engångsprodukter, och investerade i tyska Relevo och spanska Bûmerang, som båda arbetar med lösningar för återanvändning av take-away-förpackningar.
”Det kan kanske verka konstigt att Duni Group med sin långa historia inom engångsartiklar nu även satsar på flergångsartiklar”, säger Johan. ”Men sanningen är att vi inte ser en cirkulär verklighet i svart och vitt. Vi menar att det kommer att krävas en mix av engångs- och flergångsartiklar, kanske i kombination med helt andra alternativ, för att erbjuda kunderna de mest miljösmarta lösningarna i en nära framtid”.